Jeugdhulp
Ondersteuning in de vorm van diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.
Aanbod behandeling:
Binnen het werkgebied van de basis- en specialistische geestelijke gezondheidszorg kan je een aanmelding doen bij de volgende klachten (DSM-classificatie), voor zowel kind, jeugd als volwassenen:
- Stemmingsproblematiek
- Verstandelijke beperking
- Eetproblematiek
- Kinderwens
- Angst- en trauma gerelateerde problematiek
- Ontwikkelingsstoornissen, zoals Aandachtstekortstoornissen met of zonder hyperactiviteit en Autisme
- Persoonlijkheidsproblematiek
- Verslavingsproblematiek
- Relatie (therapie) of problemen binnen het gezinssysteem
- Deskundigheid op specifieke (evidence based) methoden zoals EMDR, Imaginaire exposure, Cognitieve GedragsTherapie (CGT), systeemtherapie en schematherapie
- Er zijn mogelijkheden voor digitale hulpverlening (consult, vragenlijsten, programma’s en modules in te zetten).
Sommige problematiek is niet passend bij Psychologenpraktijk Boekel, omdat wij denken dat wij daarvoor niet de juiste expertise hebben:
- Actieve psychoses
- ernstige verslaving
- ernstige suïcidaliteit
- ernstige automutilatie
- sterk crisisgevoelige problematiek
- ernstige praktische problemen (huisvesting, financiën)
- thuissituatie met geweld
- ernstige agressieproblemen
- problemen die intensievere behandeling vereisen (deeltijdbehandeling, klinische opname)
Aanbod diagnostiek:
De diagnostiek mogelijkheden zijn breed en kunnen ook gecombineerd worden met elkaar. Diagnostiek kan ingezet worden voor zowel kind, jeugd als volwassenen bij vragen op het gebied van:
- Ontwikkelingsonderzoek
- Sociaal-emotioneel onderzoek
- Het inventariseren van klachten
- Classificerend onderzoek (naar DSM-5 classificaties, zoals bijv. depressie, autisme enz.)
- Intelligentieonderzoek
- Persoonlijkheidsonderzoek
- Neuropsychologisch onderzoek.
Jeugdhulp tot 18 jaar
Met momenten loopt je kind of loop je zelf vast op school, in de thuissituatie en/of met andere kinderen of jongeren. Er komt een moment waarop je hulp gaat zoeken. Doe je dit bij Psychologenpraktijk Boekel, dan wordt er gezamenlijk het probleem in kaart gebracht. Vanuit daar wordt gekeken wat er nodig is om het probleem aan te pakken.
Diagnostiek
Er kan in gezamenlijkheid besloten worden om een diagnostisch traject uit te voeren, om inzicht te krijgen in aanwezige problematiek (denk aan een (ontwikkelings)stoornis, negatief zelfbeeld, angsten enz.). Dit wordt gedaan door divers testmateriaal af te nemen, vaak worden hierbij naasten (bijvoorbeeld ouders en/of leerkracht van school) van de jeugdige gevraagd om ook deel te nemen in het traject. Waardoor er betrouwbaar een (diagnostisch) beeld opgesteld kan worden.
Behandeling
Samen wordt er gekeken op basis van mogelijkheden en voorkeuren welke behandelmethodiek het best passend is bij de hulpvraag. Op basis van deze inschatting wordt besloten hoe veel sessies er nodig zijn om het probleem aan te pakken. Behandeling kan bestaan uit individuele behandelafspraken met de jeugdige. Ook kan dit bestaan uit gezinsbehandeling.
Volwassenen (vanaf 18 jaar)
Gedurende deze levensfase komt er veel op je af. Dit kan ervoor zorgen dat je het stroef verloopt of je uitvalt binnen een studie, een werkplek, in sociaal contact of ervaar je klachten. In een dergelijke situatie is het prettig om gezamenlijk te kunnen onderzoeken wat de oorzaak is. En al dan niet belangrijker wat je er aan kan doen.
Diagnostiek
Er kan in gezamenlijkheid besloten worden om een diagnostisch traject uit te voeren, om inzicht te krijgen in aanwezige problematiek (in de vorm van bijv. DSM-diagnose. Dit wordt gedaan door divers testmateriaal af te nemen, met momenten worden hierbij naasten (bijvoorbeeld ouders, vrienden en/of partner) van je gevraagd om ook deel te nemen in het traject. Waardoor er betrouwbaar een (diagnostisch) beeld opgesteld kan worden.
Behandeling
Samen wordt er gekeken op basis van mogelijkheden en voorkeuren welke behandelmethodiek het best passend is bij de hulpvraag. Op basis van deze inschatting wordt besloten hoe veel sessies er nodig zijn om het probleem aan te pakken. Behandeling kan bestaan uit individuele behandelafspraken met jou en eventueel incidenteel met een zelf gekozen steunend persoon.
Supervisie
Naast het behandelaanbod is er de mogelijkheid om supervisie te volgen, voor psychologen en orthopedagogen in het kader van het SKJ. Vanuit de supervisie opleiding is Ilène geregistreerd als erkend supervisor. Vanaf februari 2024 is er ook weer ruimte voor supervisie in het kader van de opleiding tot GZ-psycholoog.
Tanja is erkent supervisor voor de opleiding tot systeemtherapeut of systeemtherapeutisch werker (NVRG). Ook haar supervisie is erkent voor de SKJ registratie.
Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen per mail of telefonisch.
Vergoeding
De kosten voor supervisie zijn ingeschaald op €110,- per uur.