Kind en Jeugd

Psychologenpraktijk Boekel voor kind en Jeugd

Kinderen (tot 12 jaar), jongeren (12 tot 18 jaar) en ouders/verzorgers komen bij ons voor behandeling. Lees hieronder meer over wat we kunnen bieden en voor wie. 

Voor kinderen (< 12 jaar)

Ben jij (of je kind) jonger dan 12? En benieuwd wie wij zijn en wat wij doen?

Voor jongeren (12 - 18 jaar)

Ben jij (of je kind) tussen de 12 en 18? En wil je weten waar wij je mee kunnen helpen?

Met welke gemeentes hebben wij een contract?

Sinds 1 juli 2024 hebben we een contract met de regio Noordoost-Brabant, aangesloten bij het Rioz. Voor basis-GGZ en specialistische GGZ, dit houdt in dat de zorg volledig wordt vergoedt vanuit de gemeente.

Kinderen en jongeren uit de volgende gemeentes kunnen bij ons terecht:
– Bernheze
– Boekel
– Boxtel,
– ‘s-Hertogenbosch,
– Land van Cuijk,
– Maashorst,
– Meierijstad,
– Oss,
– Sint-Michielsgestel
– Vught.
De gemeente waar je woonachtig bent zal de factuur betalen. Dit loopt of via een verwijzing vanuit de huisarts of via een toegangsteam. (
Overzicht toegangsteam per gemeente)

Consult tijdig afzeggen
Indien je een consult wilt afzeggen, doe dit uiterlijk tot 24 uur voor afgesproken tijd, zodat wij nog tijd hebben een andere cliënt voor dat tijdstip te vinden. Zeg je binnen 24 uur af dan brengen we € 60,- kosten in rekening. Deze kosten zijn nooit te verhalen bij uw gemeente. 

Werkwijze Kind en Jeugd Psychologenpraktijk Boekel

Verwijzing

Om voor Kind en Jeugd hulp te krijgen bij Psychologenpraktijk Boekel, is er een verwijzing nodig vanuit de gemeente of de huisarts. Deze indicatie kun je krijgen door contact te leggen met het sociale wijkteam of de huisarts. Zij kunnen jullie verwijzen naar ons. Als dit contact geweest is kun je contact opnemen met ons.

 

Wanneer we niet meteen bereikbaar zijn kun je een berichtje achterlaten op de voicemail met je naam en telefoonnummer. Je wordt dan binnen enkele werkdagen teruggebeld. Of een mailtje sturen.

Telefonisch contact

Tijdens het eerste telefonische contact worden de klachten besproken en wordt bekeken of jouw hulpvraag of die van je kind passend is binnen ons zorgaanbod. Onze werkwijze wordt dan verder toegelicht.

Intake & Adviesgesprek

Wanneer we denken dat de hulpvraag passend is, plannen we een eerste intakegesprek. De intake bestaat uit 1 of meerdere gesprekken. In de intake spreken we over de zorgen, klachten en kwaliteiten van het kind of de jeugdige en zijn of haar omgeving, vanuit daar komen we tot de hulpvragen. Bij kind en jeugd vindt de intake met de hulpvrager een (een van de) ouder(s) plaats. Er moet altijd van beide ouders (indien beide gezag hebben) toestemming zijn voor de aanmelding. De intake wordt afgerond met een adviesgesprek.

Behandelplan

Wanneer jij en je ouders het eens zijn met de uitkomst van het adviesgesprek wordt er een behandelplan opgesteld. Verder bespreken we samen hoe de behandeling eruit gaat zien, wat de doelen zijn en wat de prognose (behandelduur) is. Evaluatie van de behandeling vindt in ongeveer 1x per 3 maanden plaats. 

Voor kinderen (en hun gezin) onder de 12 jaar

Psychologenpraktijk Boekel voor kinderen onder de 12 jaar
Bij veel kinderen of jongeren zijn er wel eens dingen die niet zo goed gaan. Je wordt bijvoorbeeld snel boos, bent onzeker, angstig of vindt het moeilijk om vriendjes te maken; wij zijn er om je te helpen.

 

Kinderen onder de 6 jaar

Als je je zorgen maakt om je kind tot 6 jaar dan kunnen wij in een gesprek met jou als ouder(s)/verzorger(s) – en soms aanvullend een of meerdere observaties met je kind – onderzoeken wat de mogelijke oorzaken zijn van de problemen.  Vervolgens stellen wij een behandelplan op of geven we adviezen voor jou en je gezin en betrekken ook de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of de school, daar waar nodig. Veranderen kunnen kinderen niet alleen en we hebben jouw actieve inbreng nodig om je kind te kunnen helpen. Ook kunnen we in de behandeling via spel met het kind zelf en de ouders aan de slag gaan met de hulpvraag.

Problemen waar wij bij kunnen helpen zijn: emotieregulatieproblemen (zoals angsten, veel huilen of boos gedrag), gedragsproblemen of traumatische ervaringen.

 

Kinderen van 6 tot 12 jaar

Vaak hebben we eerst contact met je ouders, soms meteen met jou erbij. Dan horen we wat je goed kan, wat je fijn vindt en hoe het thuis en op school gaat. Ook willen we horen wat moeilijk is. We willen jou en je ouders namelijk eerst wat beter leren kennen, voordat we een plan gaan maken wat past om je te helpen, zodat het weer wat beter met je gaat. Dat doen we door met je te praten, te spelen of soms door eerst te onderzoeken waar je nare gevoel of probleem vandaan komt.

Wij kunnen jou en je ouders proberen te helpen met vervelende gevoelens of problemen. We hebben jouw wil en hulp nodig om dit samen op te pakken. Wij denken ook dat het het beste werkt als we de mensen in jouw omgeving betrekken, daarom zeggen wij: ‘Als het samen kan’.

 

Hulpvragen

Met deze hulpvragen kun je onder andere bij ons terecht: 

  • Angstklachten: bijvoorbeeld sociale angst, specifieke fobie, scheidingsangst, faalangst, gegeneraliseerde angst
  • Dwangklachten: bijvoorbeeld last van opdringende gedachten en handelingen
  • Traumagerelateerde klachten/ PTSS: bijvoorbeeld meemaken van traumatische of nare gebeurtenis(sen)
  • Somberheidsklachten: bijvoorbeeld depressief, futloos
  • Emotieregulatie problematiek: bijvoorbeeld snel boos worden
  • Gedragsproblemen: bijvoorbeeld slecht luisteren, bepalend
  • Zelfbeeldproblematiek: Onzekerheid, perfectionisme, overmatig piekeren
  • Hechtingsproblemen: bijvoorbeeld verstoring in de band ouder-kind (op jonge leeftijd)
  • Gezinsinteractieproblemen: bijvoorbeeld veel ruzie, geen contact, etc.
  • (Licht) verstandelijke beperking: bijvoorbeeld niet goed meekomen op school of leeftijdsspecifieke eisen
  • ADHD-problematiek: bijvoorbeeld druk of impulsief gedrag, snel in conflict komen met anderen.
  • Autisme-problematiek: bijvoorbeeld moeite met afstemmen op een ander kind, gebrek aan sociale vaardigheden

Welke hulpvragen doen wij niet?
– Suïcidaliteit
– Ernstige zelfbeschadiging
– Verslaving
– Ernstige eetstoornissen
– Thuissituatie met geweld
– Ernstige agressieproblemen

 

 

Wij richten ons voornamelijk op behandeling. Uiteraard kijken we altijd met onze klinisch blik en daar waar nodig wordt (proces/test)diagnostiek ingezet gedurende het behandelproces.

 

 

 

Mogelijke behandelvormen onder de 12 jaar

Binnen Psychologenpraktijk Boekel bieden we voor kinderen onder de 12 jaar behandeling.
De behandeling kan bestaan uit verschillende vormen van therapie (zowel individueel als gezinstherapie). Dit kan ook gecombineerd zijn.

Individuele behandeling:

In overleg met ouders en/of kind spreken we een behandeltraject af. Ouders worden vrijwel altijd intensief bij de behandeling betrokken. Een individuele behandeling kan bestaan uit (een combinatie van):

(Cognitieve) Gedragstherapie (CGT)
We leren kinderen hier andere, effectievere manieren van denken en omgaan met problemen zodat je gedrag en gevoel beter kunt herkennen, onderscheiden en hanteren.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Bij deze vorm van gedragstherapie leer je op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt (Acceptance), zodat je kunt investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment). 

Speltherapie
Deze vorm van psychotherapie is bedoeld voor kinderen van ongeveer 3 t/m 12 jaar, gericht op hun sociaal-emotionele ontwikkeling.
Het kan voor kinderen moeilijk zijn om te praten over hun zorgen en gevoelens. Zich uiten via spel is voor hen gemakkelijker en meer natuurlijk. Spel is de ‘taal van het kind’ en speltherapie sluit daarop aan. De dingen die gebeuren tijdens het spelen, hebben een ’net-alsof’ karakter wat veilig voelt. Binnen speltherapie kan een kind zijn ervaringen uitspelen, verwerken en binnen het spel experimenteren met nieuw gedrag.

Oplossingsgerichte therapie
Bij deze vorm van therapie werk je naar eigen kracht toe door middel van het naar boven halen van eigen oplossingsmogelijkheden van het kind. Hierdoor wordt een positieve denkwijze gestimuleerd.

Schematherapie
Schematherapie is een vorm van psychotherapie die je helpt de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. Je onderzoekt de invloed van eerdere ervaringen op patronen en jouw dagelijkse leven. Je leert jezelf beter kennen, beter voor jezelf zorgen en beter voor jezelf opkomen. Hierdoor verandert niet alleen het gedrag, maar veranderen ook gedachten en gevoelens.

EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. EMDR is een aangetoonde effectieve behandeling om negatieve ervaringen of trauma’s te verwerken.

NET
Narratieve Exposure Therapie is een behandeling met als doel om traumatische – en ernstig schokkende ervaringen te verwerken zodat ze geen impact meer hebben op je leven. Jouw levensverhaal, zowel de goede als slechte herinneringen, staat centraal.  

 

Systemische behandeling:

Oudergesprekken
Oudergesprekken worden ingezet vanuit onze visie dat ouders een sleutelrol vervullen in het ondersteunen van de ontwikkeling van hun kind. 

Taal erbij
‘Taal erbij’ is een methode die de innerlijk beleefde werkelijkheid visueel en daarmee meer bewust maakt. Door met poppetjes en ander materiaal te werken worden de relaties zichtbaar en toegankelijk als bron voor groei en ontwikkeling.

Theraplay
Theraplay is een speelse methodiek om de band tussen ouder en kind te versterken. Ouder en kind volgen samen, onder leiding van een behandelaar Theraplay een serie speelsessies, waarin activiteiten worden aangeboden die interactief, fysiek, eenvoudig, persoonlijk en vooral leuk zijn. De positieve interactie die hierdoor ontstaat helpt om de interactie tussen ouder en kind te verbeteren. Naast de speelsessies zijn er regelmatig gesprekken en/of oefensessies met alleen de ouders.

Gezinstherapie
Gezinstherapie is een vorm van psychotherapie. Waarbij belangrijke naasten worden betrokken bij de therapie. Binnen gezinstherapie is aandacht voor onderlinge interactiepatronen en verbetering hiervan. Ook kunnen andere belangrijke betrokkenen (bijv. school, opa’s en oma’s en familie) deelgenoot gemaakt worden van de therapie. 

Verbindend gezag
Een methodiek waarin een houding vanuit contact, samenwerking en gezag en dus niet vanuit macht. Gesteund door de mensen om hen heen leren ouders hiermee de relatie met de jongere op een positieve manier te herstellen. De hulp richt zich op ouders, omdat zij enkel het eigen gedrag kunnen veranderen.

Voor jongeren (en hun gezin) van 12 tot 18 jaar

Psychologenpraktijk Boekel voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Veel vragen en problemen kun je oplossen door er met je vrienden of met je ouders over te praten. Als je er samen niet meer uitkomt, dan kun je een hulpverlener inschakelen. Iemand met de kennis en ervaring om je te helpen. Zo iemand kan je vinden bij Psychologenpraktijk Boekel.

Wij kunnen je helpen met aanhoudende, vervelende gedachten of gevoelens. Ook met problemen die maar niet overgaan en je tot last zijn in je dagelijks leven. We gaan op zoek naar de balans tussen kunnen, willen en moeten. Daar hebben we jou en (vaak) de mensen om je heen voor nodig. We denken ook dat dit kan zorgen voor een langdurige oplossing, vandaar ook: ‘Als het samen kan’

Hulpvragen

Met deze hulpvragen kun je onder andere bij ons terecht: 

  • Angstklachten: bijvoorbeeld sociale angst, specifieke fobie, scheidingsangst, faalangst, gegeneraliseerde angst
  • Dwangklachten: bijvoorbeeld last van opdringende gedachten en handelingen
  • Traumagerelateerde klachten/ PTSS: bijvoorbeeld meemaken van traumatische of nare gebeurtenis(sen)
  • Somberheidsklachten: bijvoorbeeld depressief, futloos
  • Emotieregulatie problematiek: bijvoorbeeld snel boos worden
  • Gedragsproblemen: bijvoorbeeld slecht luisteren, bepalend
  • Identiteitsvormingsproblemen: bijvoorbeeld aanpassingsmoeilijkheden, wie ben ik
  • Zelfbeeldproblematiek: Onzekerheid, perfectionisme, overmatig piekeren
  • Hechtingsproblemen: bijvoorbeeld verstoring in de band ouder-kind (op jonge leeftijd)
  • Gezinsinteractieproblemen: bijvoorbeeld veel ruzie, geen contact, etc.
  • (Licht) verstandelijke beperking: bijvoorbeeld niet goed meekomen op school of leeftijdsspecifieke eisen
  • ADHD-problematiek: bijvoorbeeld druk of impulsief gedrag, snel in conflict komen met anderen.
  • Autisme-problematiek: bijvoorbeeld moeite met afstemmen op een ander kind, gebrek aan sociale vaardigheden

Welke hulpvragen doen wij niet?
– Actieve psychoses
– Ernstige Suïcidaliteit
– Ernstige zelfbeschadiging
– Verslaving
– Ernstige eetstoornissen
– Sterk crisisgevoelige problematiek
– Thuissituatie met geweld
– Ernstige agressieproblemen
– Problemen die intensievere behandeling vereisen (deeltijdbehandeling, klinische opname)

 

 

Wij richten ons voornamelijk op behandeling. Uiteraard kijken we altijd met onze klinisch blik en daar waar nodig wordt (proces/test)diagnostiek ingezet gedurende het behandelproces.

 

Behandelmogelijkheden voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar

Binnen Psychologenpraktijk Boekel bieden we voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar behandeling.
De behandeling kan bestaan uit verschillende vormen van therapie (zowel individueel als gezinstherapie). Dit kan ook gecombineerd zijn.

Individuele behandeling:

In overleg met jou (en jouw ouders) spreken we een behandeltraject af. Ouders worden vrijwel altijd intensief bij de behandeling betrokken. Een individuele behandeling kan bestaan uit (een combinatie van):

(Cognitieve) Gedragstherapie (CGT)
We leren kinderen hier andere, effectievere manieren van denken en omgaan met problemen zodat je gedrag en gevoel beter kunt herkennen, onderscheiden en hanteren.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Bij deze vorm van gedragstherapie leer je op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt (Acceptance), zodat je kunt investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment). 

Oplossingsgerichte therapie
Bij deze vorm van therapie werk je naar eigen kracht toe door middel van het naar boven halen van eigen oplossingsmogelijkheden van het kind. Hierdoor wordt een positieve denkwijze gestimuleerd.

Schematherapie
Schematherapie is een vorm van psychotherapie die je helpt de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. Je onderzoekt de invloed van eerdere ervaringen op patronen en jouw dagelijkse leven. Je leert jezelf beter kennen, beter voor jezelf zorgen en beter voor jezelf opkomen. Hierdoor verandert niet alleen het gedrag, maar veranderen ook gedachten en gevoelens.

EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. EMDR is een aangetoonde effectieve behandeling om negatieve ervaringen of trauma’s te verwerken

NET
Narratieve Exposure Therapie is een behandeling met als doel om traumatische – en ernstig schokkende ervaringen te verwerken zodat ze geen impact meer hebben op je leven. Jouw levensverhaal, zowel de goede als slechte herinneringen, staat centraal. 

 

Systemische behandeling:

Oudergesprekken
Oudergesprekken worden ingezet vanuit onze visie dat ouders een sleutelrol vervullen in het ondersteunen van de ontwikkeling van hun kind. 

Taal erbij
‘Taal erbij’ is een methode die de innerlijk beleefde werkelijkheid visueel en daarmee meer bewust maakt. Door met poppetjes en ander materiaal te werken worden de relaties zichtbaar en toegankelijk als bron voor groei en ontwikkeling.

Gezinstherapie
Gezinstherapie is een vorm van systeemtherapie, waarbij ouders en/of andere gezinsleden worden betrokken bij de therapie. Binnen systeemtherapie is aandacht voor onderlinge interactiepatronen en verbetering hiervan. Ook kunnen andere belangrijke betrokkenen (bijv. school, opa’s en oma’s en familie) deelgenoot gemaakt worden van de therapie. 

Verbindend gezag
Een methodiek waarin een houding vanuit contact, samenwerking en gezag en dus niet vanuit macht. Gesteund door de mensen om hen heen leren ouders hiermee de relatie met de jongere op een positieve manier te herstellen. De hulp richt zich op ouders, omdat zij enkel het eigen gedrag kunnen veranderen